Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hårt väder längs fjällvägarna i Norrbotten

I dåligt väder ordnas kolonnkörning på vägar i fjällen när det behövs. En plogbil röjer vägen för efterföljande bilar och en av Trafikverkets följebilar kör sist för att ingen privatbil ska bli stående på vägen i ovädret.

Här kan du få hjälp med bilresor över till Norge vid hårt väder genom kolonnkörning i Norrbotten:

  • E10 Riksgränsen: Information om vägläget finns på informationsskyltar i Svappavaara, Kiruna och Björkliden. I Björkliden finns en vägbom och information.
  • Väg 95 Merkenes: Informationsskylt finns på väg 95 utanför Arjeplog och i vägskälet väg 625/väg 95, Laisvallsvägen. I Merkenes finns en vägstuga som trafikanterna kan använda vid oväder.

Alla måste hjälpas åt

Trafiken är ett sampel där alla måste hjälpas åt. Genom att ta till dig information kan du välja alternativa vägar. Ibland måste du välja andra färdsätt eller skjuta upp resan. Det är naturligt att avsätta mer tid när vädret är besvärligt. Ju fler som ser till att bilen är rustad för vinterresan och byter till vinterdäck innan halkan och snön slår till, desto bättre är förutsättningarna för bra flyt även i vintertrafiken.