Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Malmbanan

Malmbanan är vår tyngst trafikerade järnväg och en av Sveriges viktigaste järnvägar för transport av människor och gods.

Persontåg, godståg och malmtåg kör på den 50 mil långa sträckan mellan Boden och Riksgränsen och vidare till Narvik i Norge. Malmbanan är den enda järnvägen i Sverige som tillåter 30 tons axellast, vilket innebär 8 600 ton tunga och 750 meter långa tåg med totalt 68 vagnar. På vissa sträckor har järnvägen förstärkts och där går malmtåg med 32,5 tons axellast.

Mellan Kiruna och Narvik går det idag ca 26 malmtåg per dygn i båda riktningarna och mellan Malmberget och Luleå ca elva malmtåg per dygn i bägge riktningarna. Kraven ökar med längre och tyngre tåg på sträckan. Eftersom Malmbanan är enkelspårigt har bangårdarna en central roll för att trafikeringen ska kunna ske med god kapacitet.

För lista över pågående och avslutade projekt  på Malmbanan, se längre ner på sidan. Större projekt har dessutom egna webbsidor.

Rennäringen

Läs mer om hur Trafikverket jobbar med renfrågor: För dig som jobbar inom rennäringen

Ofotbanen

Järnvägen från svensk-norska gränsen till Narvik i Norge:
Ofotbanen (öppnas i nytt fönster)