Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Malmbanan

Malmbanan är vår tyngst trafikerade järnväg och en av Sveriges viktigaste järnvägar för transport av människor och gods.

Persontåg, godståg och malmtåg kör på den 50 mil långa sträckan mellan Boden och Riksgränsen och vidare till Narvik i Norge. Malmbanan är den enda järnvägen i Sverige som tillåter 30 tons axellast, vilket innebär upp till 8 600 ton tunga och 750 meter långa tåg med totalt 68 vagnar. På vissa sträckor har järnvägen förstärkts och där går malmtåg med 31 tons axellast.

Mellan Kiruna och Narvik går det idag ca 24 malmtåg per dygn i båda riktningarna och mellan Malmberget och Luleå ca åtta malmtåg per dygn i bägge riktningarna. Kraven ökar med längre och tyngre tåg på sträckan. Eftersom Malmbanan är enkelspårigt har bangårdarna, där tåg kan mötas, en central roll för att trafikeringen ska kunna ske med god kapacitet.

För lista över pågående och avslutade projekt på Malmbanan, se längre ner på sidan. Större projekt har dessutom egna webbsidor.

Rennäringen

Läs mer om hur Trafikverket jobbar med renfrågor

Ofotbanen

Malmbanans fortsättning, från svensk-norska gränsen till Narvik i Norge, heter Ofotbanen (öppnas i nytt fönster)