Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Faunapassage mellan Kalixfors och Råtsi

Vi planerar för att bygga en ekodukt, en bro för stora däggdjur, över Malmbanan i Kiruna kommun. Syftet är att minska barriäreffekterna och underlätta för renskötsel i området.

Malmbanan är Sveriges tyngst trafikerade järnväg och den är mycket viktig för både gruvindustrin och persontrafiken i nordligaste Sverige. Längs sträckan Gällivare–Kiruna sker i dag många olyckor med ren och vilt. Därför arbetar vi för att minska olyckorna samtidigt som renskötseln ska underlättas och järnvägens barriäreffekt för vilt ska minska.

En viktig del i arbetet är att bygga en ekodukt över järnvägen mellan Kalixälven och den så kallade Råtsitriangeln på Malmbanan strax söder om Kiruna. En ekodukt är en bro som är till för att både stora och små djur ska kunna ta sig över till andra sidan vägen på ett skyddat sätt. Vi arbetar i dagsläget med att planera placering av bron och hur den ska vara utformad för bästa resultat.