Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nya Kalixbron växer fram

Arbetet med den nya E4-bron över Kalix älv går som på räls. Mer än hälften av allt brostål är nu på plats.

- Lanseringarna, ja det kallas så när man skjuter ut brostål, har gått jättebra. Nu återstår två liknande lanseringar under de kommande månaderna. Alla brostöd i vattnet är färdigbyggda och landstödet på Nyborgssidan håller på att byggas nu, säger Peter Viklund projektledare vid Trafikverket.

Bro 3 2021.jpg

Bygget startade sommaren 2019 och den nya bron över Kalix älv byggs för att klara lastbilar upp till 74 ton, jämfört med dagens 64 ton. Bron byggs nedströms om den befintliga bron och blir 320 meter lång och 15,2 meter bred. Bron kommer att få en 4 meter bred gång- och cykelbana. Den gamla bron rivs då den nya är färdigbyggd. Den nya bron kommer att vara av typen samverkansbro, dvs. en bro med betongfarbana på bärande stålbalkar.

- Planen håller och i slutet av 2021 kommer kalixbor och andra trafikanter, om allt går som det ska, kunna använda den nya bron. Därefter blir det rivning av den gamla bron och efterarbete med att fixa till ytor och annat, säger Peter Viklund projektledare vid Trafikverket.

Bro 1 2021.jpg

Bro 2 2021.jpg

Bro 4 2021.jpg