Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Två cyklister på en cykelväg med matkassar på styret.

E4, Öjebyn–Norrfjärden, parallellväg

Vi planerar att bygga en ny parallellväg för att underlätta vardagspendling med cykel och för att flytta långsamtgående fordon från E4 mellan Öjebyn och Norrfjärden.

Vi planerar att bygga en parallellväg till E4 mellan Öjebyn och Norrfjärden. Parallellvägen ska göra det möjligt att vardagspendla med cykel och förbättra framkomligheten på E4 genom att flytta långsamtgående fordon till parallellvägen. Det förslag vi presenterade tidigare gällde enbart lösningar för gående och cyklister.

Parallellvägen blir cirka 3 km lång och kommer att ansluta till väg 572 vid trafikplats Bertnäs och till väg 374.01 vid trafikplats Boviken. Den kommer att vara ca. 3,5 m bred, ha mötesfickor och få i stort sett samma dragning som gång- och cykelvägen hade i vårt tidigare förslag. Hastigheten på parallellvägen kommer att vara begränsad för att bibehålla tryggheten för de oskyddade trafikanterna.

Korta fakta

Vad: Parallellväg mellan Öjebyn och Norrfjärden.

Varför: Förbättra trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter och öka framkomligheten på E4.

Nuläge: Arbete med vägplan.

Byggstart: Tidigast 2025.

Vad händer framöver? Planläggningsbeskrivning 2021-11-08 (pdf-fil)