Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Haparandabanan, Nya plattformar i Kalix och Haparanda

För att möjliggöra persontrafik på Haparandabanan har Trafikverket byggt nya plattformar i Kalix och Haparanda.

Projektet är avslutat. Sidan tas bort 2021-11-08.

Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten har i samråd med Region Norrbotten och berörda kommuner tagit beslut om att starta persontrafik på sträckan Luleå-Haparanda. För att skapa förutsättningar för trafikstart behöver vi bygga nya plattformar i Kalix och Haparanda. Detta kommer att bidra till städernas tillgänglighet och utveckling. Möjligheten att resa med tåg är även positivt ur miljösynpunkt.

Plattformen i Kalix har byggts vid det nya resecentrumet. Plattformen i Haparanda har byggts vid den befintliga stationen. I Kalix har vi även byggt ett hisshus för att hantera nivåskillnaden. I Haparanda har vi, utöver plattformen, även anlagt ett nytt uppställningsspår och rustat upp och elektrifierat spår 8. Signalsystemet ERTMS har uppgraderats.

Den 1 april startade persontrafiken på Haparandabanan. Nu går det att åka tåg mellan Luleå och Haparanda.

Plattform Kalix.jpg

Projektet har utförts i samarbete med Kalix kommun och Haparanda stad med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden. 

Läs mer om resecentrum i Kalix