Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

"Nikkavägen" invigd

Över hundra besökare hade slutit upp i solskenet på Luossajokibron för att inviga Nikkaluoktavägen som fått en 7 km lång ny sträckning. Tal, sång och färgglada raggarbilar öppnade upp den nya vägen.

Den 1 september invigdes den nya Nikkalouktavägen, väg 870. Under ett och ett halvt år har Trafikverket byggt en sju kilometer ny sträckning av vägen som finansierats av LKAB eftersom markdeformationer från gruvan så småningom kommer att göra den gamla vägen ofarbar. Den nya vägen invigdes med tal, stämningsfull sång, dikt och en färgglad kortege med femton raggarbilar från ”Midnightsun cruisers”.

Arnold Vonkavaara, regional direktör för Trafikverkets Region Nord, förklarade att vägen är en viktig milstolpe för samhällsomvandlingen i norr.

 – Vägen är viktig för den framtida utvecklingen av Kiruna och LKAB:s gruvdrift. Vi har haft ett bra samarbete med entreprenören, LKAB, Kiruna kommun, rennäring, idrottsföreningar och andra som varit inblandade. Jag hoppas att alla kommer att ha glädje av den nya vägen, som också har planskilda passager som binder samman de korsande friluftsspåren.

Kristina Zakrisson, kommunalråd i Kiruna, gratulerade kommunen till den nya fina vägen och påpekade hur viktig vägen är för både besöksnäringen och LKAB. Mikael Westerlund, tillförordnad ortsansvarig för samhällsomvandlingen på LKAB, menade att den nya vägen uppfyller alla förväntningar och lovade samtidigt att ta väl hand om den gamla vägen som överlämnas till LKAB och som nu stängs för fordonstrafik.

- Så länge den gamla vägen fungerar ska vi hålla den igång för friluftsliv som cykling och rullskidor, sa han.

Kirunas egen sångerska Yana Mangi öppnade och avslutade invigningen med egen jojk, Karin Boyes dikt ”I rörelse”, "Höstvisa" och ”Hit the road Jack”, allt med budskapet att våra vägar förbinder och leder till möten mellan människor.