Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Plan B förbereds

Trafikverket planerar att utföra åtgärder i befintligt vägnät för att förbereda omledning av trafik från E10 då vägen inte längre kommer att kunna brukas till följd av markdeformationer från gruvan.

Mätvärden och prognoser indikerar att delar av E10 riskerar att bli ofarbar 2017. När vägen inte längre kan användas kommer trafiken enligt den handlingsplan, "plan B", som tagits fram av Trafikverket, LKAB och Kiruna kommun att ledas om via Silfwerbrandtsgatan, Hjalmar Lundbomsvägen och Stationsvägen och sedan ned på befintlig E10. På längre sikt kan det bli aktuellt att leda om trafiken på en längre sträcka och på andra vägar genom Kiruna. Förberedande arbeten planeras i befintligt vägnät för att anpassa till den ökade trafiken.

– För att vägarna ska klara den ökade belastningen planerar vi åtgärder som till exempel att justera lutningar och förbättra korsningar, men även att säkra passager för oskyddade trafikanter, säger Annika Larsson, projektledare.

Skyltning och trafikljus kommer också att anpassas efter de nya förhållandena. En bygghandling för åtgärderna ska tas fram i sommar.

Trafikverket hade planerat för en byggstart 2016 men finansieringsfrågan är inte löst och därför är byggstarten försenad.

– Omledningen av trafiken är en tillfällig lösning tills dess att den nya E10 står klar, det befintliga vägnätet uppfyller inte kraven för en europaväg, säger Arnold Vonkavaara, regional direktör på Trafikverket.

Se karta för omledning av trafik (pdf-fil, 1,2 MB, öppnas i nytt fönster)