Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Representanter från Trafikverket talar på Spadtagscermoni
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Byggandet av nya E10 igång

Trafikverket har idag tagit första skoptaget för en ny 7 kilometer lång sträcka av E10 norr om Kiruna.

Nya E10 ska ersätta den befintliga som förstörs av den sprickbildning som gruvdriften medför. Den nya vägen ska även möjliggöra för nya Kirunas utveckling i samband med stadsomvandlingen.

– Nu är vi äntligen igång, säger Helena Eriksson regional direktör, Trafikverket, Region nord. Hon fortsätter: - En väg ska inte bara vara säker att åka på, den ska också passa in i landskapet, i naturmiljön och hänsyn ska tas till de som bor här, friluftsutövare, rennäring, och andra.

Flera passager byggs för att man ska kunna passera under vägen för att kunna ta sig till friluftsområdena. Den nya vägen ska också möjliggöra för nya Kirunas etablering och utveckling så dialogen med kommunen har varit tät.

– Vägen är viktig för det nya Kiruna och det känns bra att den nu börjar byggas, säger Stefan Sydberg, 2:e vice kommunstyrelseordförande, Kiruna kommun.

Eftersom befintlig E10 spricker sönder på grund av gruvdriften är det LKAB som finansierar vägen enligt Minerallagen.

– Det här är tredje projektet vi driver i samarbete med Trafikverket, sedan tidigare har vi framgångsrikt byggt ny järnväg och väg 870, säger Mikael Westerlund, direktör för samhällsomvandlingarna, LKAB.

första grävtag e10

Första grävtaget för ny E10

Byggnationen delas in i två etapper. I den första etappen byggs fem kilometer ny väg som sträcker sig från befintlig E10 vid Karhuniemi till Kurravaravägen. Här ingår också tre cirkulationsplatser som kommer att ansluta Kurravaravägen, Hjalmar Lundbohmsvägen och Karhuniemi/Lokstallsområdet till ny E10.

Etapp 2 startar 2019 och sträcker sig från Kurravaravägen förbi nya centrum och ansluter till befintlig E10 vid Tuolluvaara. Hela den nya sträckan kan öppnas för trafik 2020.

trafikverket, lkab och kiruna kommun samlade vid första spadtaget