Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Byggstart närmar sig

Intresset var stort när Trafikverket informerade om byggstarten för nya E10 i Kiruna.

Närmare 80 personer hälsades välkomna på informationsmötet i Folkets hus av Annika Larsson, projektledare. Trafikverket presenterade vad som ska byggas och när, vilken påverkan man kan räkna med under och efter byggtid som närboende och markägare, samt hur informationen kommer att ges under byggtiden.

Den första etappen av två som är fem kilometer lång och sträcker sig mellan Karhuniemi och Kurravaaravägen börjar byggas om någon vecka.

- Vägen kommer att ha 10 passager för gång, cykel och friluftsliv för att det ska vara möjligt att passera enkelt och säkert, berättade Charlotta Blind, projektledare entreprenad.

Den nya vägen ska passa in i omgivningen så långt det är möjligt genom att till exempel broar får träräcken med fjällmotiv och effektbelysning.

Många hade funderingar om vad som händer med framförallt friluftsområdena men också om buller, naturpåverkan och vägens utformning. Trafikverket håller för närvarande på att lägga om skidspåren vid Matojärvi så att de ska fungera under och efter byggtiden. På ett ställe måste skidorna tas av när man passerar vägbygget. Nästa vinter tillkommer ett nytt fem kilometer långt spår på denna säsongs lösning.

Den andra etappen av E10 börjar byggas 2019 och hela nya vägen ska öppnas för trafik hösten 2020.