Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Klart för byggande av ravinbroar

Nu är det klart att det blir det finska anläggningsföretaget GRK (Graniittirakennus Kallio Oy) som ska bygga de två ravinbroarna för ny E10.

Det blir det finska företaget GRK som ska bygga de två ravinbroarna för den nya sträckan av E10 i Kiruna, totalt 7 kilometer. GRK tilldelades uppdraget i höstas men beslutet överprövades. Förvaltningsrätten och Kammarrätten bedömer att upphandlingen gått rätt till och kontraktet är nu påskrivet för totalentreprenaden. I oktober 2017 började NYAB Infrastruktur bygga den första 5 kilometer långa etappen av ny E10 där även ravinbroarna ingår som en separat entreprenad. 

– Vi ser fram emot att komma igång med bygget av ravinbroarna så vi kan hålla tidplanen för projektet och få den nya E10:an klar till 2020, säger Charlotta Blind, Trafikverkets projektledare för entreprenaden.

Ravinbroarna är 178 meter respektive 80 meter långa i fri öppning. Broarna kommer att fungera som passager under E10 för både friluftsliv och djurliv. För att minimera påverkan på naturen kommer bland annat belysningen på broarna att anpassas så att den inte stör norrskensupplevelsen. 

Projektering kan påbörjas omgående och byggandet beräknas starta till barmarksperioden.

 

visionsbild ravinbro

Visionsbild långa ravinbron Sandstensberget–Petsamo, Sweco

 

ravinbroarna med mått
Skisser ravinbroarna, klicka för större bild (pdf-fil 985 kB, öppnas i nytt fönster)