Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

E10 leds om via Hjalmar Lundbohmsvägen

Från och med den 20 april kommer E10 i Kiruna att stängas av mellan Silfwerbrandtsgatan och Stationsgatan för att en säker väg ska kunna garanteras. Trafiken leds om via Hjalmar Lundbohmsvägen fram till oktober 2020.

Det var i februari som Trafikverket fattade beslut om att stänga av vägen. Kontroller som både LKAB och Trafikverket gjort kontinuerligt visade på rörelser i marken som orsakats av gruvdriften. 

Vid tjällossning blir ofta rörelserna starkare och vägen riskerar bli ofarbar. För att ta det säkra före det osäkra kommer därför E10 stängas mellan Silfwerbrandtsgatan och Stationsvägen, med start måndag den 20 april. Trafiken kommer istället ledas om via en del av Hjalmar Lundbohmsvägen.

För att underlätta för tyngre fordon på omledningsstråket har refuger tagits bort. Gång- och cykelvägen längs E10 behöver inte stängas av och ledas om i dagsläget, men det kan bli aktuellt framåt sommaren beroende på hur marken rör sig.

Omledningen kommer att gälla fram tills den andra etappen av nya E10 öppnas för trafik i oktober 2020 och ersätter den nuvarande dragningen.

Karta omledning av E10