Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Fjäll lyser upp under nya E10 i Kiruna

Unika ljusplåtar föreställande fjällmotiv upp lyser upp för gående, cyklister och skidåkare som passerar genom portarna för nya E10 i Kiruna.

Nya E10 i Kiruna kan snart öppna för trafik. Vid planeringen av den nya vägen har det varit en viktig del av projektet att anpassa vägen till omgivningen och dess karaktär. Det genomgående temat för E10 i Kiruna har varit fjällen, malmen och bebyggelsen. Inslagen från naturen återkommer på ljusplåtarna i gång- och cykelportarna, på broarna, i cirkulationsplatserna och på bullerplanken.

–  De naturliga inslagen ska både ge en angenäm trafikupplevelse och skapa en säkrare trafikmiljö, säger Charlotta Blind, projektledare på Trafikverket.

Längs nya E10 finns flera passager över och under vägen för att man ska kunna korsa E10 som oskyddad trafikant på ett säkert sätt, och behålla närheten till naturen. Stora rostfärgade ljusplåtar föreställande välkända fjäll inom Kiruna kommun lyser upp några av portarna för gång- och cykelvägarna under nya E10.

–  Det rostiga materialet till installationen valdes med inspiration från järnmalmen. Det samspelar också väl med den röda färgen på bullerplanken, träräckena och ravinbroarna, säger Charlotta Blind.

Ljusplåtarnas belysning ska både fungera dekorativt och samtidigt vara funktionell. Belysningen består av ett indirekt sken som ger porten en behaglig ljusstyrka utan att ta fokus från motivet.

– Utformningen av belysningen bidrar också till en trygghetskänsla då ljuset inte skapar en mörk vägg bakom porten, säger Charlotta Blind.

Belysningen har även olika ljustemperatur i de olika portarna för att symbolisera solens vandring över Kirunas horisont. De östra portarna har ett klarare blåare ljus medan portarna västerut får en varmare rödare nyans.

Fjälltemat kommer även igen i träbroarna som går över nya E10. När det är mörkt ute uppenbarar sig formen av en fjällkedja på räckenas utsida och kan ses för trafikanterna som färdas på E10. All belysningen i projektet har valts med omsorg för att ge så lite ljusföroreningar som möjligt och inte störa det naturliga ljuset.

– I Kiruna är det även viktigt att bevara upplevelsen av det naturliga norrskenet, mörkret och månens ljus så långt som möjligt, menar Charlotta Blind.

E10 snart körklar

Den 27 oktober är det dags att släppa på trafiken på den sista och återstående etappen av E10. Det innebär att den 7 km långa nya vägen blir körklar i sin helhet och man kan beskåda utsikten och naturens inslag längs vägen mellan Karhuniemi i väster och Tuolluvaara i öster. Fram till hösten 2021 återstår några efterarbeten med vägen.

Tolpagorni – Duolbagorni. Ljusinstallation i gång- och cykelport under ny E10 mellan Karhuniemi och Lokstallet. Installation av Atopia Art & Design AB, Florian Kynman. Foto till installationen av Hans-Olof Utsi. Foto: Caroline Långström, Tyréns.
Kaisepakte – Gáisebákti. Ljusinstallation i gång- och cykelport under ny E10 vid Varggropen för elljusspåret Jägarspåret. Installation av Atopia Art & Design AB, Florian Kynman. Foto till installationen av Johan Ylitalo. Foto: Caroline Långström, Tyréns.