Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Grönt ljus för nya E10

Nu har Trafikverket öppnat upp nya E10 i Kiruna. Många trafikanter var på plats för att köra på den nya vägen under den dimmiga tisdagseftermiddagen.

För att fira att byggnationen av den nya E10 var klar, direktsände Trafikverket både från en ceremoni i Kirunas stadshus och ute på plats vid Tuollavaara. I stadshuset ledde Helena Eriksson, regional direktör, Trafikverket en sändning som innehöll videohälsningar från Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon, infrastrukturminister Tomas Eneroth och Jan Moström, VD för LKAB.

– E10 är viktig inte bara för Kirunas utveckling, utan för att hela Sverige ska kunna rulla och fungera, menade Lena Erixon.

Helena Eriksson samtalade även med Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg och Stefan Hämäläinen, direktör för Samhällsomvandling, LKAB som båda tyckte att den nya vägen blev väldigt fin och att ett samarbetet mellan alla parter fungerat riktigt bra.

Firandet av trafiköppningen hölls inte på tradtitionellt vis med allmän tillställning på plats i och med pandemin.

– Vi ville så klart fira nu när vi är redo att öppna E10:an för trafik, men vi gjorde det på ett lite annorlunda sätt nu i Corona-tider. Vi bjöd in allmänhet från när och fjärran att delta via en livesändning istället för att fira på plats, säger Helena Eriksson.

Det var dock fritt fram att ställa sig i kö med bilen för att få köra på den nya vägen. Klockan 14:10 togs avspärrningarna bort och glada bilister fick grönt ljus. Många kirunabor hade tagit sig ut för att vara bland de första att åka den nya vägen och de passade på att tuta lite extra när de rattade bilen in på E10:an.

Charlotta Blind, projektledare för E10 på Trafikverket, var naturligtvis också på plats:

– Det känns väldigt bra att vi nu öppnat upp den andra och sista etappen, vi har alla jobbat hårt för att få vägen klar i tid. Vi har redan fått väldigt positiv respons, de flesta tycker att det är en vacker väg.

Kirunaprojektets projektledare Simon Lövgren och Charlotta Blind intervjuades av Peter Jonsson ute på E10 innan trafikstarten.Foto: Pernilla Roslund

Den första etappen mellan Karhuniemi och Kurravaaravägen öppnades för ett år sedan, och nu kan trafiken fortsätta längs den återstående delen fram till Tuolluvaara.

Totalt består sträckan av 7 kilometer ny väg. Längs vägen kan man både beskåda fjällvärlden och Kirunas nya centrum som är under uppbyggnad. Några arbeten återstår till nästa höst, bland annat ska ytterligare lager asfalt delvis läggas, och gång- och cykelvägar justeras.

Trafiköppningen livesändes via Trafikverkets webbplats, och kan ses i efterhand på www.trafikverket.se/kiruna fram till den 10 november.