Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nya E10 i Kiruna klar för trafikstart

Snart har Trafikverket byggt klart den nya E10 genom Kiruna. På tisdag den 27 oktober tas avspärrningarna bort för den andra och sista etappen. Du kan följa trafiköppningens livesändning på webben.

Byggnationen av den nya E10 är en del av samhällsomvandlingen i Kiruna. Eftersom gruvdriften leder till att marken spricker inom deformationszonen behöver drabbade vägar flyttas. Väg 870 blev klar 2015 och nu är det dags släppa på trafiken på E10. Den nya vägen består av en 7 kilometer lång sträcka som går norr om Kiruna, strax förbi det centrum som Kiruna kommun bygger på för fullt. Den 27 oktober är det dags lyfta bort avspärrningarna. Öppningen kan följas via livesändning på Kirunaprojektets webbplats.

Charlotta Blind, projektledare, Trafikverket.
Charlotta Blind, projektledare, Trafikverket.Foto: Peter Jonsson

– Det känns otroligt roligt att vi äntligen kan släppa på trafik på den andra och sista etappen av E10, vi har alla jobbat hårt för att få vägen klar i tid, säger Charlotta Blind, projektledare på Trafikverket.

En stor utmaning har varit att få nya E10 klar i tid, innan påverkan från gruvbrytningen blivit alltför påtaglig. I våras blev sprickbildningen så pass omfattande att Trafikverket beslutade om att stänga av den gamla vägen. Under ett halvår har därför E10-trafiken fått ledas om via centrala delarna av Kiruna.

Fjällmiljön har inspirerat

Utsikten längs den nya sträckan är storslagen. Samtidigt som vägen gränsar till Kirunas nya centrum möts man av vyer över fjällvärlden.

– Det har varit viktigt att låta vägen smälta in i omgivningen. Vi har hämtat inspiration från närliggande fjäll, från järnmalm och bebyggelse, säger Charlotta Blind.

Sedummattor pryder cirkulationsplatserna.Foto: Charlotta Blind

En genomgående röd färg återfinns i broar, bullerplank och i cirkulationsplatserna som pryds av växten sedum. Broräckena har fått belysning med konturer av fjäll som lyser upp för trafikanter på E10. I portarna som leder gång- och cykeltrafik under E10 lyser stora plåtar effektfullt upp med fjällmotiv.

– Vi har jobbat mycket med ljussättningen. Samtidigt som en bra belysning behövs för trafiksäkerheten, får den heller inte störa naturen eller norrskenet, säger Charlotta Blind.

Hänsyn tagen till friluftslivet

För Kirunaborna är det viktigt att kunna ta sig till friluftsområdena norr om Kiruna. Därför har den nya vägen fått 15 broar som leder gående och cyklister över eller under nya E10 ut till naturen.  Några av broarna är anpassade för skid- och skoteråkare.  Den längsta bron leder E10-trafiken över en ravin och är 180 meter lång. Ett par av skidspåren passerar under bron.

– Det har varit viktigt för oss att få till bra lösningar för friluftslivet, vi har haft en ständig dialog med kommun, friluftsföreningar och turistföretag i närheten, säger Charlotta Blind.

belysningsplåt Kaisepakte
Kaisepakte – Gáisebákti. Ljusinstallation i gång- och cykelport under ny E10 vid Varggropen. Foto: Caroline Långström, Tyréns. Installation av Atopia Art & design AB, Florian Kynman efter originalfoto av Johan Ylitalo.

Efter att vägen öppnat för trafik återstår några efterarbeten med exempelvis ytterligare lager asfalt, linjemålning och justeringar av gång- och cykelvägarna. Alla arbeten ska vara helt klara hösten 2021.

Korta fakta om E10 genom Kiruna

7 kilometer ny väg
Hastighet 80 km/h
15 broar
3 cirkulationsplatser
2 gång- och cykelvägar

Den 27 oktober kl 13.30 kan du följa livesändningen av trafiköppningen på www.trafikverket.se/kiruna.  Kl 14.10 tas avspärrningarna bort och trafiken släpps på. Filmen finns kvar att se under en tvåveckorsperiod efter trafiköppningen.