Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Det lyser om nya E10 i Kiruna

Belysningen längs nya E10 är effektfull och inspirerad av den närliggande fjällvärlden. Den återkommer i cirkulationsplatser, broar och gång- och cykelportar.

– Belysningen ska bidra till att alla trafikanter känner sig säkra och samtidigt förstärka upplevelsen av miljön i och omkring Kiruna, säger Charlotta Blind, projektledare.

Belysning som påminner om norrsken lyser upp Tuolluvaara cirkulationsplats.
Belysning som påminner om norrsken lyser upp Tuolluvaara cirkulationsplats. 

Den effektfulla belysningen återfinns längs broarna där den förstärker den röda färgen på ravinbroarna. Den röda färgen utgör en röd tråd läng sträckan och återfinns både i byggnadsverk och växtlighet. På ett par av träbroarna över E10 som leder skidåkare och andra mot Luossavaaara är belysningen utformad som fjälltoppar. Ljussättningen i cirkulationsplatsen vid Tuollavaara följer säsongernas variationer och avslutas vintertid med en norrskensliknande belysning mot den vita snön.

 

 

Belysningen förstärker den rödfärgade ravinbron som leder över Camp Ripan-spåret. 

I flera av portarna för fotgängare, cyklister, skidåkare och skoteråkare finns stora ljusplåtar som föreställer närliggande fjäll. Dessa är gjorda utifrån fotografier tagna av lokala fotografer. Ljusplåtarna har olika värmegrad och illustrerar solens vandring över Kiruna stad.

Så småningom kommer plåtarna användas som en del av Kiruna kommuns konstvandring. QR-koder är monterade på plåtarna för att leda till mer information om varje ljusinstallation.

 

 

 

En helt ny naturnära sträckning

Ljusinstallation föreställande Tolpagorni i gång- och cykelporten under E10 mellan Karhuniemi och Lokstallet.  

Den nya E10 förbi Kiruna öppnade i sin helhet för trafik hösten 2020. Vägen är 7 kilometer lång och sträcker sig norr om staden mellan Tuolluvaara och Karhuniemi. Projektet har satsat mycket på gestaltningen som återger det omgivande landskapet. Inslag från naturen återkommer förutom i belysningen även bland växtlighet och annan utformning.

– Vi vill återskapa och återta närheten till naturen, på så sätt smälter vägen bättre in i omgivningarna, säger Charlotta Blind, projektledare.