Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vid Abisko nationalpark färdas både väg- och tågbanetrafiken omgivna av branta bergväggar på ena sidan och Torneträsk på den andra. Foto: Linda Josjö

Lavinbekämpning i närheten av Malmbanan och E10

Vid Nuoljafjället mellan Abisko och Björkliden uppstår ofta laviner som kan ställa till svårigheter för trafiken. Därför finns sedan några år tillbaka ett förebyggande lavinbekämpningssystem. Var uppmärksam då du befinner dig i lavinområdet.

När lavinrisk uppstår larmas personal som på distans kan fjärrutlösa kontrollerade sprängningar i ett tidigt skede. På så sätt hinner stora snömassor inte byggas upp. Systemet drivs av gas och består av stålrör som genom slangar fylls med en explosiv blandning av propan och syre.

Lavinbekämpning sker från december till maj varje år, utan förvaring eller signal på plats. Vanlig tid för sprängning är någon gång mellan klockan 5.30 och 7.30. Även andra tider kan förekomma vid akuta lägen. Vid sprängning stängs Malmbanan och E10 av för trafik.

Prenumerera på sms-tjänst

Via en sms-tjänst kan du få information om och när lavinsprängningar genomförs mellan Abisko och Björkliden.

För att starta prenumerationen mejla ditt namn, mobiltelefonnummer och bostadsort. Du hittar mejladressen under "Kontakta oss" här ovan. 

Fakta

  • I området går väg- och tågtrafiken vid branta bergväggar, vilket ökar risken för laviner.

  • Om vägen skulle blockeras av en lavin måste trafiken ta en omväg på 62 mil.

  • Ungefär 33 procent av Sveriges godstrafik går på Malmbanan.