Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket på plats när Cliffton pressvisade fordon

Trafikverket fanns med när Cliffton presenterade sina nya fordon som ska transportera produkterna från gruvan i Kaunisvaara till omlastningen i Pitkäjärvi. Inne på gruvområdet stod två stycken lastbilar uppställda för en presskonferens ute i det fria.

Krister Palo, samordnare för MaKS-projektet, representerade Trafikverket och fick svara på allehanda frågor om dispenser, trafikmängd och eventuella planer på järnvägssatsningar. Såväl regionala som lokala medier fanns på plats och Krister fick därför även svara på frågor på Meänkieli.

MaKS-projektet handlar om transporter från Kaunisvaara till Svappavaara. Vi räknar med att trafiken kommer att börja redan under 2013. Åtminstone till en början måste man använda de allmänna vägarna i området för transporterna. På längre sikt kan andra lösningar bli aktuella, till exempel järnväg.

I Pajala kommun och Kiruna kommun finns ett flertal mineralfyndigheter, och gruvbolaget Northland Resources AB har flera järnmalmsfyndigheter på den svenska sidan. Två av dessa ligger vid Kaunisvaara, cirka 25 km norr om Pajala. Gruvverksamheten är under uppbyggnad och första sprängningen genomfördes 18 oktober. Gruvan beräknas ha full produktion 2015.