Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Rastplats stängd under sommaren

I samband med upprustning av vägarna blir rastplatsen Suptallen ombyggd. Bygget pågår under sommaren och blir klart till hösten 2014. Under ombyggnationen är rastplatsen stängd för besökare

Trafikverket bygger om rastplats Suptallen. Det blir nya toaletter, iordningsställd parkering och belysning som förstärker tallens speciella utseende.

Suptallen är ett synligt riktmärke vid E45, 10 km från Vittangi på vägen till Svappavaara. Platsen har en lång historia som rastplats och redan vid förra sekelskiftet, när resan gick till tinget i Vittangi, var det en plats där både häst och kusk fick vila. Tallen är fridlyst sedan 1932 och skyddad som naturminnesmärke.

En suptall har ofta en bollformad trädkrona som syns på långt håll och växer på en plats där det är naturligt att göra ett stopp. Benämningen suptall kommer sig av att man förr brukade ta en paus och ”stärka sig” på sin färdväg.

Högre standard

Trafikverket uppgraderar rastplatsen till en standard som motsvarar övriga, nyare rastplatser längs våra vägar. Toaletterna blir handikappanpassade med vatten och avlopp, parkeringarna förbättras och rymmer tre lastbilar och cirka 10 personbilar. Toalettbyggnaden och rastplatsmöblerna anpassas till terrängen. Det blir belysning på rastplatsen och vid tallen.

Vi hoppas att rastplatsens stärkande roll på trafikanterna förbättras med de åtgärder som vi genomför. Dåtidens styrketår är självklart sedan länge borta och har ersatts av vila, korta promenader, toalettbesök och studier av den säregna Suptallen.