Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Anders Sundström, Helena Eriksson, Annica Lindström, Per-Erik Lindvall, Peter Bohm och Andreas Lantto.

Anders Sundström, Helena Eriksson, Annica Lindström, Per-Erik Lindvall, Peter Bohm och Andreas Lantto.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Avsiktsförklaring mellan Trafikverket och Kaunis Iron AB klar

Kaunis Iron AB vill kunna köra lastbilar med järnmalmskoncentrat med 90 tons bruttovikt mellan järnmalmsgruvan i Kaunisvaara och Pitkäjärvi. Nu har en avsiktsförklaring tecknats och nästa steg är att ta fram ett finansieringsavtal.

Fredagen den 16 mars skrev Helena Eriksson, regional direktör, Trafikverket och Anders Sundström, ordförande, Kaunis Iron AB på en avsiktsförklaring för genomförande av åtgärder i väginfrastrukturen. Trafikverket kommer också att förstärka underhållet på vägarna.

– Det är glädjande att vi har kommit fram till denna avsiktsförklaring och kan arbeta vidare med väginfrastrukturen mellan Kaunisvaara och Svappavaara, säger Helena Eriksson, Trafikverket.

Åtgärderna i den statliga infrastrukturen ska medfinansieras av Kaunis Iron. Att ta fram ett medfinansieringsavtal är nästa steg i processen.

I och med avsiktsförklaringen ges Kaunis Iron också tillstånd att använda lastbilar med 90 tons bruttovikt under vissa förutsättningar.

Transporter med 90 tons bruttovikt ställer högre krav på infrastrukturen, som går utöver statens grundåtagande av tillhandahållande av allmän infrastruktur. Därför fordras en medfinansering för att Trafikverket ska genomföra dessa åtgärder.

Trafikverket har sedan 2012 i projektet Malmtransporter mellan Kaunisvaara och Svappavaara (MaKS-projektet) rustat upp ca 10 av totalt 16 mil väg mellan gruvan i Kaunisvaara och omlastningsterminalen i Pitkäjärvi (Svappavaara). Vägsträckor som omfattas är delar av väg 99, väg 395, E45 och E10.