Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Malmtransporter rullar åter igen mellan Kaunisvaara och Pitkäjärvi

Kaunis Iron AB har i sommar startat upp gruvverksamhet i Kaunisvaara. Malmtransporter körs därmed åter igen på den delvis upprustade sträckan till järnvägen i Pitkäjärvi.

Trafikverket har rustat upp ca 10 av totalt 16 mil mellan Kaunisvaara och Pitkäjärvi (Svappavaara). I och med det tidigare gruvstoppet avbröts Trafikverkets planering av att bygga återstående etapper inklusive förbifarter i Vittangi och Masugnsbyn tillsvidare.

I mars tecknades en avsiktsförklaring mellan Trafikverket och Kaunis Iron för att Trafikverket ska kunna arbeta vidare med de återstående åtgärderna. Nästa steg blir att teckna ett samfinansieringsavtal mellan parterna.

Kaunis Iron har tillstånd att använda lastbilar med 90 tons bruttovikt längs sträckan. I sommar har signalreglering uppförts på broarna över Torne älv och Tärendö älv för att 90 tons fordon ska kunna köra över utan att möta annan trafik.