Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Bron i Autio öppnas för trafik

Från och med klockan 12.00 den 18 december kommer bron över Torne älv i Autio (väg 99) att öppnas för trafik. De mätningar som Trafikverket genomfört på bron visar att det är säkert att köra över bron.

- Vi har arbetat intensivt med att göra ytterligare mätningar av brons bärighet, och det känns jättebra att de nu visar att vi åter kan släppa på trafiken, säger Daniel Hallberg, broförvaltare på Trafikverket.

Bron över Torne älv i Autio stängdes den 11 november efter att mätningar indikerat att säkerheten inte kunde garanteras. Sedan dess har Trafikverket arbetat intensivt med visuella inspektioner och mätningar av sprickor samt kompletterat med ytterligare mätutrustning.

- Vi har kompletterat det befintliga mät- och sensorsystemet på bron för att bättre kunna se brons strukturella beteende. Vi kan nu konstatera att det inte visar på några anmärkningsvärda avvikelser och därför kan vi nu på ett säkert sätt öppna bron för trafik, säger Daniel Hallberg, broförvaltare på Trafikverket.

Beslutet innebär att bron kommer att öppnas för enkelriktad trafik på brons mitt, precis som innan avstängningen. Det innebär också att bron får samma bärighetsklass som innan avstängningen och de malmbilar som passerar bron med dispens kommer kunna ha en totalvikt på 90 ton. Malmbilarna kan då återgå till att köra den ordinarie vägen utan att passera centrala Pajala. Trafikverket kommer fortsätta att ha kontinuerliga mätningar på bron för att garantera säkerheten.

- Vi kommer aldrig att kompromissa med säkerheten. Därför kommer vi att fortsätta att kontrollera bron genom mätningar. Om dessa skulle indikera någon förändring så får vi fatta nya beslut utifrån det, säger Daniel Hallberg, broförvaltare på Trafikverket.