Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Byggande av förbifart Masugnsbyn igång

Byggandet av förbifarten som ska leda bort trafik från Masugnsbyn längs väg 395 är har startat i veckan. Den nya vägen ska både förbättra framkomligheten och trafiksäkerheten.

– Det känns bra att äntligen få komma igång med byggnationen. Trafikmiljön inne i Masugnsbyn kommer bli säkrare för framförallt gående och cyklister samtidigt som framkomligheten blir bättre på den nya sträckan, säger Eleonora Knekta, projektledare på Trafikverket.

Den nya vägen som kommer gå norr om Masugnsbyn blir 5,7 kilometer lång och får en hastighet på 90 km/h. Det innebär en kortare sträcka och högre hastighet än vad vägen har idag, och därmed kortare restid. I år kommer inte arbetena att märkas av så mycket eftersom de sker på nya sträckningen. Nästa år kommer det märkas desto mer då den nya vägen ska byggas ihop med befintliga vägar.

– Vi kommer bygga två korsningar som ska ansluta till befintliga vägen till Masugnsbyn. Båda anslutningarna kommer bli så kallade C-korsningar. En C-korsning har mittrefuger och separat körfält för vänstersvängande trafik, säger Eleonora Knekta.

Den nya vägen blir 8 meter bred. Parkeringsfickorna kommer göras större än standard för att möjliggöra kortare stopp för stora transporter. En skoterport ska även byggas på sträckan.

Arbetena kommer pågå till december och återupptas i juni 2021. Alla byggnationer beräknas vara klara hösten 2021.

Översiktskarta förbifart Masugnsbyn