Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Byggstart närmar sig för förbifart Vittangi

Byggstart för förbifart Vittangi närmar sig. I måndags bjöd Trafikverket in till ett informationsmöte inför byggstarten.

Arbetena med att rusta upp väg 395 mellan Kaunisvaara och Svappavaara har återupptagits. Vid årsskiftet kommer spaden sättas i backen för att påbörja den 6 kilometer långa förbifarten söder om Vittangi. Vägen ska förbättra framkomligheten för malmtransporterna och göra boendemiljön inne i Vittangi säkrare.

Trafikverket höll ett informationsmöte med anledning av byggstarten för att berätta om hur vägen kommer att byggas och vad som händer under byggtiden. På mötet kom bland annat frågor om anslutande vägar och synpunkter på typen av korsning, så kallad C-korsning, vid västra infarten där en del befarar att det blir svårt för tunga fordon som kommer längs E45 att svänga ut på väg 395. På Trafikverket ser man ingen fara i det.

– Vägen är noga uträknad att klara långa och tunga fordon. Det kommer byggas ett vilplan innan korsningen som underlättar höger- och vänstersväng, säger Patrik Wihlzon, projektledare.

Patrik Wihlzon, projektledare för förbifarten och Gun-Marie Mårtensson övergripande projektledare för MaKS-projektet. 

Eftersom det är en ny väg blir störningarna under byggtiden inte så omfattande, det är mest vid förbindelserna med befintlig väg som byggnationen kommer märkas av. Vissa fastigheter får nya anslutningar till vägen.

Vägen beräknas öppna för trafik hösten 2020. Sommaren 2021 kommer dock nya förbifarten att behöva stängas under tre veckor då den ska beläggas med översta lagret asfalt och trafiken får färdas via Vittangi by.

Vissa delsträckor på väg 395 är sen tidigare färdigbyggda. Byggnationen för sträckorna Anttis-Lovikka och förbifart Masugnsbyn beräknas starta under 2020. För sträckorna Autio-Anttis, Palokorva-Junosuando och Junosuando by håller vägplaner tas fram som ska samrådas med berörda.

Informationsmöte om förbifarten hölls i Vittangi Folkets hus.