Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Nya vägen förbi Masugnsbyn öppen för trafik

Nu har den nya förbifarten norr om Masugnsbyn öppnat för trafik. Förbifarten ger en bättre och framkomligare väg och skapar säkrare boendemiljö inne i Masugnsbyn.

– Det känns bra att vi nu har kunnat släppa på trafik på förbifarten. Det innebär bättre framkomlighet med kortare restid eftersom vi inte minst byggt bort den långa besvärliga backen som tagit ner farten för malmtransporterna och annan trafik. Både vägen har blivit säkrare och boendemiljön inne i Masugnsbyn, byborna slipper framförallt den tunga trafiken genom byn, säger Eleonora Knekta, projektledare.

Eleonora Knekta, projektledare.Foto: Pernilla Roslund

Förbifarten öppnades den 21 september efter att byggandet pågått sedan hösten 2020. Den nya vägen är 5,7 kilomter lång med en bredd på 8 meter. Parkeringsfickorna har gjorts större än standard för att möjliggöra kortare stopp för stora transporter. En skoterport har även byggts på sträckan för att kunna passera vägen säkert med skoter. Enligt Eleonora Knekta har arbetet gått enligt plan och endast mindre arbeten återstår.

– Vi har hållit tidplanen och i princip är allt färdigt. Elströmmen till belysningen vid korsningarna kommer kopplas på senare under hösten.

Förbifart Masugnsbyn är en del av MaKS-projektet (Malmtransporter i Kaunisvaara-Svappavaara) som innebär 16 mil upprustad väg för bättre framkomlighet för malmtransporter och trafiksäkerhet.

Avspärrningarna lyftes bort på tisdagen den 21 september och trafiken släpptes på.Foto: Pernilla Roslund