I delprojektet Malmtransporter Kaunisvaara–Svappavaara (MaKS) upprättas nu sex förstudier. Väg 395 mellan Junosuando och Vittangi behandlas i en av dessa förstudier. På den här sidan kan du läsa mer om den.
Åtgärdsförslag
Ett flertal tänkbara åtgärder har tagits fram och analyserats enligt fyrstegsprincipen. Vi har samlat ihop åtgärderna till två jämförbara alternativ. Dessa ska utvärderas mot nollalternativet, som innebär att inga andra åtgärder görs än normal drift och underhåll.
Alternativ 1 – upprustning av befintlig sträckning
Fullständiga åtgärder för ökad bärighet och breddning med syftet att gruvtrafiken ska gå på väg 395 under överskådlig tid. Bland annat innebär det att vägen breddas till 8 meter och förstärks. Tre nya broar, gång- och cykelåtgärder i Masugnsbyn och anpassning av utfarter i Merasjärvi. Nya busshållplatser, trafiksäkerhets- och bullerskyddsåtgärder.
Alternativ 1 motsvarar åtgärdspaket 1 i rapporten Åtgärdsval Kaunisvaara–Malmbanan och Pajala med omnejd.
Alternativ 2 – upprustning av befintlig sträckning och en förbifart Masugnsbyn
Genom att anlägga en förbifart vid Masugnsbyn krävs endast normal drift och underhåll på den nuvarande vägen genom Masugnsbyn. För resten av sträckan gäller samma åtgärder som i alternativ 1.
Alternativ 2 motsvarar åtgärdspaket 3 i rapporten Åtgärdsval Kaunisvaara–Malmbanan och Pajala med omnejd.
Effekter och konsekvenser av nollalternativet
I nollalternativet kvarstår bärighets- och trafiksäkerhetsproblem. Den ökade trafiken medför bullerstörningar, barriäreffekter och olycksrisker.
Gemensamma effekter och konsekvenser för alternativ 1 och 2
Breddningen och ökad bärighet ger positiva konsekvenser för framkomlighet och tillgänglighet. Den goda ytstandarden kan dock föra med sig att hastigheten på vägen ökar, vilket kan försämra trafiksäkerheten. Åtgärder i sidoområdet, som rensning av oeftergivliga föremål och förbättring av räcken, minskar skadeföljden vid olyckor på vägsträckan.Ökad turtäthet i busstrafiken och bättre busshållplatser skulle förbättra möjligheterna att resa kollektivt inom förstudieområdet och kan minska personbilstrafik längs sträckan.
Effekter och konsekvenser av alternativ 1
Åtgärder för gång- och cykeltrafiken kommer att öka säkerheten för de oskyddade trafikanterna.Miljöeffekterna från ökad trafik kvarstår till stor del. Bullerskyddsåtgärder kan bli aktuella, men störningar kommer troligen att finnas kvar ändå.En grov bedömning är att miljökonsekvenserna av trafikökningen blir måttliga till stora och att miljökonsekvenserna av de fysiska vägåtgärderna blir små.
Effekter och konsekvenser av alternativ 2
Trafiksäkerheten för de oskyddade trafikanterna i Masugnsbyn ökar betydligt jämfört med nollalternativet. Det blir inga miljöeffekter av ökad trafik i byn eftersom genomfartstrafiken kommer att ledas utanför byn.För övriga delar av förstudieområdet kvarstår de effekter och konsekvenser som beskrivits för alternativ 1.
Ställningstagande och fortsatt arbete
Vi kommer nu att ha samråd med berörda och allmänheten. Därefter kommer Trafikverket att ta ställning till vilket alternativ vi ska gå vidare med. Vi kommer att redovisa det fortsatta arbetet här. Det fortsatta arbetet kommer att ske enligt Trafikverkets planeringsprocess.
Läs mer om fyrstegsprincipen här.