Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Planskild passage Merasjärvi

Vi planerar att bygga en planskild passage norr om Merasjärvi för att öka säkerheten för framförallt skoter- och hundspannstrafikanter som ska korsa väg 395.

Projektet omfattar byggnation av en planskild passage över väg 395 vid Kiruna kommuns skoterled i höjd med sjön Särkijärvi cirka 4 kilometer norr om Merasjärvi. Behovet av en planskild passage har ökat till följd de tunga transporterna som går mellan Kaunisvaara och Svappavaara.

En planskild passage gör det säkert att korsa väg 395 för friluftsutövare som skoter- och hundspannstrafik genom att separera dem helt från fordonstrafiken. Passagen ska förutom att ha god funktion och säkerhet, även vara estetiskt tilltalande. Passagen minskar sannolikt också störningar för rennäringen samt övrigt vilt längs sträckan, genom att friluftsutövare koncentreras till samma överfart.

Projektering av passagen påbörjades under augusti 2021 och preliminär byggstart är satt till våren 2022.