Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kulleporten

Kulleporten, brobyte

Järnvägsbron Kulleporten på Malmbanan mellan Gällivare och Koskullskulle behöver bytas ut. Bron går över Sommarvägen i Koskullskulle.

Den nuvarande bron är i dåligt skick med ett stort behov av upprustning. Bron nuvarande utformning med sina två stöd på varsin sida om körbanan har inneburit att genomfarten under bron varit smal och påkörningsolyckor mot stöden har skett under åren.

Den nya bron kommer att ha en längre spännvidd samt en bredare genomfart för vägen som går under bron och de nuvarande stöden kommer att tas bort. En gång- och cykelväg kommer att byggas på västra sidan om vägen och separeras med kantsten från biltrafiken. Gestaltning av bron har utformats med hänsyn till omgivande miljö.

Den nya bron kommer att byggas och gjutas bredvid den nuvarande bron på Sommarvägen (vägen som går under bron). När den nya bron ska skjutas på plats (lanseras)  kommer järnvägstrafiken att stängas av under 72 timmar. Under denna tid ska den nuvarande bron hinna rivas och den nya lanseras in, därefter släpps järnvägstrafiken på.

Arbetet planeras att ske 2022 och innebär att Sommarvägen kommer vara avstängd under en tid.