Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Väg genom by med röda stugor

Väg 590/968, Gammelstads kyrkstad, kulturrestaurering

Gammelstads kyrkstad utgörs av en unik kulturmiljö och tillhör ett av världsarven. Vägarna genom kyrkstaden har brister i sin nuvarande utformning.

Det finns problem med avvattning och snöröjning av väg 590, Gamla Bodenvägen och tidigare väg 968, Rutviksvägen, vilket påverkar kyrkstadens bebyggelser och tomter intill vägen.

Vi bygger om vägarna för att undvika dessa problem genom att exempelvis sänka vägen, anlägga diken och anpassa korsningar. Vägarna kommer att anpassas till den unika miljön i kyrkstaden och förbättras för fotgängare genom att anlägga gångytor.

Rutviksvägen åtgärdades under 2020 och Gamla Bodenvägen kommer att byggas om med start i slutet av april 2021. I samband med byggnationen kommer vägarna stängas av för fordonstrafik, cyklister och gående. Gamla Bodenvägen öppnas upp den 12 november på förmiddagen.

Projektet sker i samarbete med Luleå kommun och vi projekterar även för åtgärder på två kommunala vägar; Framlämningsvägen på sträckan Gamla Bodenvägen-Jordbrogränd, samt Lulevägen på sträckan Sockenvägen-Häradsvägen.