Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Byggstart närmar sig för vägarna i Gammelstads kyrkstad

I slutet av maj beräknas ombyggnationen av Gammelstads kyrkstad starta. Först ut är Rutviksvägen som ska byggas om i sommar. En del av vägen kommer att vara helt avstängd för bil- och gångtrafik under byggtiden.

–  Åtgärderna på Rutviksvägen planeras dra igång i slutet av maj och pågå till oktober 2020, säger Fredrik Olofsson, projektledare.

Det är Nåiden Bygg som ska bygga om vägarna. Schaktarbeten kommer att behöva utföras ända fram till fasaderna på vissa kyrkstugor. Det innebär att några kyrkstugägare inte kommer att komma åt sina kyrkstugor under en period. Rutviksvägen kommer stängas för all trafik fram tills vägen är klar i höst.

–  För att kunna bedriva arbetet effektivt och säkert behöver vi stänga av en del av Rutviksvägen helt för bil- och gångtrafik i sommar. Vi hänvisar isatället till andra vägar under byggtiden, säger Fredrik Olofsson. 

Man får räkna med att det blir lite stökigt en tid i området. Trafikverket hade planer på att hålla ett informationsmöte inför byggstarten men som inte blir av.

–  Tyvärr kan vi inte hålla ett allmänt möte med anledning av coronaviruset. Vi delar ut informationsblad till närboende och håller webben uppdaterad om vad som händer i projektret, säger Fredrik Olofsson.

Det är för att bevara de kulturhistoriska värden som finns i  kyrkstaden som Trafikverket ska åtgärda väg 590, Gamla Bodenvägen och väg 968, Rutviksvägen. Det finns problem med vägarnas avvattning och snöröjning, vilket drabbar kyrkstugorna. Dessutom saknas gångytor. Åtgärderna består av att sänka nivån på vägarna, anlägga ränndalar och gångstråk. Ombyggnationen kommer att pågå under 2020-2021.

karta-avstangning-rutviksvägen_2020.jpg