Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Daniakbron. Foto: Jenny Eriksson, Trafikverket

Väg 625, ny bro över Aisjaures utlopp, Dainakbron, Arjeplog

Dainakbron över Aisjaures utlopp har nått sin tekniska livslängd och ska bytas ut mot en ny.

Nuvarande Dainakbron öppnade för trafik 1940 och har med tiden förstärkts på olika sätt. Trots förstärkningar är bärigheten sänkt till 6 ton och bron har nått sin tekniska livslängd (80 år). Bron är dessutom enkelfilig. Vi planerar därför att byta ut den mot en dubbelfilig bro som bär full last. 

Byggstart var planerad till början av 2021. Eftersom att prövningen av vattenverksamhet drar ut på tiden hos mark och miljödomstolen kan inte start ske som beräknat. Det innebär att bron beräknas bli klar hösten 2023.

Avstängd väg

Sedan den 15 oktober 2019 är Dainakbron avstängd eftersom kontinuerliga kontroller visat att bron har skador. Tillåtna maxlast har sänkts tidigare, men nu har skicket på huvudkabel och hängare förvärrats så pass att brons säkerhet inte längre kan garanteras och därmed är en stängning nödvändig. Flukavägen kan användas som omledningsväg.