Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bygget på 97:an går snabbare än beräknat

Arbetet med ombyggnationerna på väg 97 mellan Södra Sunderbyn och Sävast har gått snabbare än beräknat, och redan i höst kan stora delar av arbetet med vägen färdigställas.

- Det känns skönt att kunna konstatera att det flyter på bra, och prognosen är att det mesta kommer att vara klart tidigare än beräknat. Arbetena kunde pågå långt in på hösten och vi hann därmed med mer arbeten än planerat under den första byggsäsongen, säger Patrik Wihlzon, projektledare vid Trafikverket.

Ombyggnaden av väg 97 mellan Södra Sunderbyn och Sävast, som påbörjades våren 2020, har gått snabbare än förväntat och allt pekar på att största delen av entreprenaden färdigställs under 2021. Dessvärre finns risk att vissa enskilda vägar i Sävastnäs inte kommer kunna byggas under året. Dessa vägar byggs som ersättningsvägar för direktanslutningar mot väg 97 som stängs i samband med projektet.

- Det är rådande pandemi som sätter käppar i hjulet för den delen av bygget. På grund av Lantmäteriets Covid-19-restriktioner har inte alla sakägarsammanträden om nya enskilda vägar i Sävastnäs kunnat hållas i den takt som krävs för att Trafikverket ska kunna bygga samtliga enskilda vägar under 2021. Men vi har den situation vi har och gör det bästa vi kan av situationen, säger Patrik Wihlzon, projektledare vid Trafikverket.

Väg 97 mellan Luleå och Boden är en av landets mest trafikfarliga sträckor. En stor mängd arbetspendlare trafikerar vägen dagligen. Vägen är också en viktig utryckningsväg på grund av närheten till länssjukhuset i Sunderbyn. Därför är det angeläget att förbättra trafiksäkerheten.