Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Dubbelspårig räls i närbild
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Järnvägsplanen publicerad för granskning

Nu presenterar vi järnvägsplanen för Hallsberg-Stenkumla. Den sista delsträckan i bygget av dubbelspåren mellan Hallsberg och Degerön. Mellan 6 juli och 21 augusti kan alla intresserade ta del av järnvägsplanen och lämna synpunkter.

Järnvägsplanen är klar, och finns publicerad för granskning mellan 6 juli och 21 augusti.  Alla som vill kan under perioden ta del av materialet och skicka in synpunkter. På grund av corona-restriktioner blir det inga fysiska informationsmöten. Istället finns informationen i digital form, som film, presentationer och interaktiv karta, här på projektets webbsida. Här, under Aktuella dokument, finns även granskningshandlingen.

Dokument Hallsberg–Stenkumla

– Vi har en lång process av planering och samråd bakom oss, säger Gunnar Berglund, projektledare på Trafikverket. Nu är järnvägsplanen klar, och vi hoppas att många ska hitta till vår webbsida, och se hur det kommer att se ut efter utbyggnaden.

Efter granskningen ska planen fastställas. När den sedan vunnit laga kraft börjar arbetet med att projektera bygghandlingar och upphandla de entreprenörer som ska bygga anläggningen. Förberedelserna beräknas pågå under 2021 och 2022. Byggstarten är planerad till 2023. Hela bygget beräknas vara klart 2029.

Korta fakta

  • 14 km dubbelspår, varav 12 i nysträckning
  • En 2,4 km lång bergtunnel
  • Ett 10-tal järnvägsbroar och 1 vägbro
  • Mötesspår för 1000-meterståg
  • Utbyggnad av infarten till godsbangården för 1000-meterståg