Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

arbtee på järnväg

Båda spåren på Västra stambanan genom Hallsberg i bruk igen – ett år före utsatt tid

Söndagen den 8 december kopplade vi in det andra spåret på Västra stambanan genom Hallsberg. Att vi nu åter har två spår i bruk ger högre kapacitet och skapar möjlighet till ökad punktlighet för tågtrafiken.

Västra stambanan genom Hallsberg har endast haft ett spår öppet sedan juni 2018, och hastigheten nedsatt till 70 km/h. Vi har under den här tiden förlängt bron över Älbergsvägen och flyttat Västra Storgatan tio meter västerut för att ge plats åt de nya spåren. Nu är alltså Västra stambanan klar, och vi arbetar vidare med spåren för Godsstråket genom bergslagen. Vi räknar med att dessa är färdiga för inkoppling i slutet av 2020.

- Vi ligger bra till i tidplanen, säger Dan Bäckström, projektledare. Tidigt i planeringen var planen att Västra stambanan skulle vara klar först tidigt 2021. Tack vare ett gott samarbete med vår entreprenör, NRC, kunde vi för ett år sedan se att det skulle bli möjligt att öppna båda spåren redan i år. Det lovar gott för det fortsatta arbetet, säger han.