Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utgrävningarna i Godegård kan börja

Länsstyrelsen har beslutat att det blir arkeologiska utgrävningar vid Godegård, i samband med utbyggnaden av järnvägen mellan Hallsberg och Degerön.

Trafikverket fortsätter med dubbelspårsutbyggnaden mellan Hallsberg och Degerön, och det som står på tur är en cirka tio kilometer lång sträcka mellan Jakobshyttan och Degerön, i Godegårdstrakten.

Innan utbyggnaden av järnvägen kan börja ska en arkologisk förundersökning ske, vilket Länsstyrelsen i Östergötland nu har beslutat. Det finns flera kända fornlämningar av olika typ och ålder i det aktuella området, och de arkeologiska förundersökningarna ska fastställa fornlämningarnas omfattning, samt ge Länsstyrelsen planeringsunderlag inför fortsatta åtgärder.

Bland annat ska vi undersöka boplatser från stenåldern och bronsåldern, väglämningar, fossil åker, kolarkojor och gropar, samt eventuella gravplatser och stensättningar. Utgrävningarna beräknas kosta drygt 700 000 kronor, och arbetet kommer att utföras under sommaren och hösten 2019.