När får man bullerskydd?
Riksdagen har fastställt hur mycket det får bullra när vi byggt om vägar och järnvägar. Om bullret överstiger gränsvärdena ansvarar vi för att åtgärda det. I första hand arbetar vi med bullerskydd nära spåren eller vägen, såsom bullervallar och bullerskärmar. Där det inte fungerar tittar vi på skydd vid bostäderna, som att byta fönster eller skydda uteplatser.
Inomhusmiljön
Vid bostäder där medelljudnivån beräknas bli över 30 dBA (se bilden) utreder vi om det är nödvändigt att bullerskydda fasader. Värdet beräknas i bostadsrummen. Dit räknas inte hall, förråd, badrum, toalett, kök och kök med matplats. För kök och kök med matplats kan man göra avsteg. De vanligaste åtgärderna är fönsterbyten
och åtgärder på friskluftsventiler, och de utförs på den fasad som vetter mot järnvägen.
Utomhusmiljön
Vid bostäder där den maximala ljudnivån vid fasaden beräknas bli över 70dBA, eller där medelljudnivån be-räknas bli över 55 dBA, utreder vi om det är nödvändigt med bullerskydd vid uteplatser. Med uteplats menar vi en gemensam eller privat yta, såsom altan, terrass eller liknande som ligger i direkt anslutning till bostaden.
Om uteplatsen redan är bullerskyddad gör vi inga ytterligare åtgärder. De vanligaste lösningarna är en bullerskärm eller delvis inglasning av altanen. Trafikverket söker bygglov i de fall där det är nödvändigt.

Klicka för större bild!