Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Dubbelspår

dubbelspår

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Välbesökt öppet hus i Rönneshytta

Cirka 70 personer besökte oss på öppet hus i samband med byggstarten av det nya dubbelspåret mellan Stenkumla och Dunsjö. Vi bjöd på fika och berättade om planeringen och genomförandet av arbetet.

Öppet hus hölls den 24 mars på Skanskas och Trafikverkets projektkontor i Gålsjö utanför Rönneshytta. Allmänheten var inbjuden för att kunna ställa frågor eller bara höra lite om vad som är på gång på bygget.

Medarbetare från Trafikverket och entreprenören Skanska berättade om tidplanen för arbetet med bygget av det 13 km långa dubbelspåret mellan Stenkumla och Dunsjö, vad vi kommer att fokusera på under 2015 och om några viktiga milstolpar. Just nu jobbar vi med projektering och bygghandlingar. Vi har rivit hus som påverkas av den nya järnvägsanläggningen och börjar nu med större arbeten.

På öppet hus visade vi även modellen över dubbelspåret, bjöd på fika och minglade.

Närboende kommer framöver att få information via hushållsutskick om hur arbetet fortskrider och i samband med speciella arbeten.

Varför bygger vi dubbelspår?

Enkelspåret som i dag finns på sträckan skapar problem för godstransporterna. Tågen får inte plats på spåret, vilket leder till att tågen måste köras andra vägar, och därmed förlängs transporttiderna. En utbyggnad till dubbelspår mellan Hallsberg och Degerön ökar möjligheten till miljövänliga transporter. Det ger även ökad säkerhet eftersom vi vill bygga bort ett antal korsningar mellan väg och järnväg.

I järnvägsplanen som fastställdes den 6 maj 2014 redovisar vi förutom arbetena med järnvägen också vilken mark och vilka fastigheter som berörs. Vi redovisar även ombyggnaden av de vägar som berörs.

Här kan du läsa järnvägsplanen.