Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

"Tack för att du hjälper mig att komma hem"

”Fritt och utvecklande, men också stressande och farligt”. Så beskriver Patrik sitt jobb som vägarbetare. Just nu är han en av ett tjugotal personer som bygger vägen mellan Rude och Åsbro.

Det här är Patrik Jarlgrim. Hans jobb är att bygga vägen som tar dig och mig till jobbet om morgnarna. Varje arbetsdag tar han på sig sin reflexväst och sin hjälm och beger sig ut på vår gemensamma väg. Ibland i sol och sommarvärme, ibland i snö och ishalka. Patriks bakgrund är minst sagt varierande. Eller vad sägs om ekonomi, marknadsföring och fiskhantering? För 15 år sedan ville han prova något nytt, och det blev väg- och järnvägsbyggen. Sin fasta punkt har han numera i Småland, där han bor med sin fru och deras fyraåring. Arbetsplatserna, däremot, varierar. Ofta jobbar han långt hemifrån, på byggen runtom i landet. Patrik trivs med jobbet. Att arbeta med kroppen och att varje dag lära sig något nytt.

Som en motorsåg på kontoret

– Vi jobbar med frihet under ansvar, det gillar jag, säger Patrik. Man får en uppgift, och så löser man den. Jag utför alla former av markarbete, från att vara flaggvakt till att lägga rör. Men det är stressande att trafiken är så hård, inte minst lastbilstrafiken. Det är hela tiden på gränsen till att någon blir påkörd. Bilarna blåser förbi, ibland med bara några decimeters marginal. Det är som om jag skulle komma in på ditt kontor och svinga en motorsåg, menar Patrik. Och det har blivit värre med tiden, säger han. Folk är stressade och ska fram till varje pris.

– Jag hoppas att bilisterna visar hänsyn och respekterar att det här är min arbetsplats. För jag vill gärna komma hem till min familj i helgen, avslutar Patrik.


Visste du att?

  • 2003–2012 inträffade 2 935 olyckor vid vägarbeten
  • Av dem var 44 dödsolyckor
  • De flesta som drabbas, 95 %, är trafikanter
  • Övriga 5 % är vägarbetare 

 Sänkt hastighet minskar risken för olyckor

Trafikverket jobbar på olika sätt för att nå nollvisionen – ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Hastigheten är en viktig faktor vid allvarliga olyckor, och trots de åtgärder som genomförs inträffar varje år uppemot 300 trafikolyckor vid vägarbeten runtom i landet. Bland de skadade och döda finns framför allt trafikanter, men också vägarbetare. Den vanligaste typen av olyckor vid vägarbeten är när trafikanten kör in i fordonet framför.