Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Flytt av spårväxlar, Fiskeby

Vi planerar att flytta och byta ut två växlar i Fiskeby för att skapa en ny mötesplats och därmed öka kapaciteten på Södra stambanan.

Dubbelspåret förbi Fiskeby ingår i Södra stambanan, och där går både snabba interregionala tåg samt långsamma pendeltåg och godståg. Den stora trafikmängden och variationen på tågtyper gör att systemet blir känsligt för störningar. I höjd med Fiskeby finns möjlighet att höja kapaciteten genom att flytta två växlar.

I norra Fiskeby finns växlar som ger möjlighet att byta mellan spåren, men söderut finns ingen möjlighet till spårbyte förrän i södra delen av Kimstad, vilket är en sträcka på cirka 14 kilometer. Ett fel på ena spåret kan därför orsaka stora störningar i trafiken. Genom att flytta två av växlarna 2 kilometer söderut skapar vi en ny mötesplats, vilket ökar möjligheten att byta spår vid störningar. I samband med detta, byter vi ut växlarna mot nya.

Syftet med projektet är att järnvägen ska bli mer driftsäker och att vi ska kunna höja kapaciteten på den hårt belastade järnvägssträckan.