Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Simrishamnsbanan karta och bilder av järnvägsspår, collage.

Simrishamnsbanan, Malmö–Simrishamn, utredning för framtida trafik

Simrishamnsbanan är namnet på den gamla järnvägen mellan Malmö och Simrishamn via Dalby, Veberöd, Sjöbo och Tomelilla. Vi har gjort en utredning om upprustning av järnvägen Malmö-Staffanstorp och ny järnväg Staffanstorp-Tomelilla.

Projektet är inte längre aktuellt och kommer därför att tas bort från trafikverket.se den 7 januari 2019.
Syftet med projektet var att knyta samman östra Skåne med den expansiva Öresundsregionen. En modern järnväg för persontåg ger de tänkta stationsorterna en koppling till det regionala järnvägsnätet och möjliggör miljövänliga och effektiva resor till arbete och studier. 2014 utfördes en utredning om upprustningen av järnvägen.

Tomelilla-Simrishamn

Vi utförde en förberedande studie på järnvägen mellan Tomelilla och Simrishamn angående en förkortad restid och ökad kapacitet. Järnvägsutredningen syftar till att studera och jämföra olika tänkbara sträckningar för den nya järnvägen. Effekter och konsekvenser för samhälle, miljö, ekonomi, hälsa med mera utreds och beskrivs. Utredningen utgör en viktig del i planläggningsprocessen för ny järnväg.

 

Tidigare utredningar

Det har i tidigare skede, kallat förstudie, skett två separata utredningar för Simrishamnsbanan:
  • Malmö-Dalby, klar 2006.
  • Dalby-Tomelilla (-Simrishamn), klar 2012.