Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Järnvägsspår

Söderåsbanan, Åstorp–Teckomatorp, utbyggnad för persontrafik

Trafikverket rustar upp Söderåsbanan för att du ska kunna tågpendla enkelt, säkert och miljövänligt.

Vi rustar upp Söderåsbanan med mötesspår och nya stationer i Billesholm, Kågeröd och Svalöv. Banan ingår i godsstråket genom Skåne och trafikeras i dag av några få godståg per dygn. När upprustningen är klar kommer sträckan mellan Åstorp och Teckomatorp trafikeras av både persontåg och fler godståg.

Vad ska vi göra? 

Vi ska bygga nya mötesspår i Kågeröd och Svalöv och nya plattformar i Billesholm, Kågeröd och Svalöv. Mötesspåren ökar kapaciteten på banan och plattformarna gör det möjligt för orterna att få persontrafik i framtiden. Svalöv och Bjuvs kommuner ansvarar och planerar för att utveckla områdena runt de nya stationerna. Vi bygger även en ny plattform på stationen i Teckomatorp, vilket leder till att fler tåg kommer kunna stanna där i framtiden.

Vi beräknar att börja bygga 2020 och vara klara med Söderåsbanan 2021. I arbetet med upprustningen av Söderåsbanan så krävs det att vi även bygger en ny infart för biltrafiken som korsar järnvägen i Kågeröd.

Så här blir det bättre

Insatserna kommer att:

  • förbättra pendlingsmöjligheterna i västra Skåne
  • avlasta det nationella och regionala vägnätet
  • skapa förutsättningar för ett miljövänligare resande
  • göra orterna som får nya stationer mer attraktiva

För att veta mer om vad vi gjort tidigare, gå vidare till Fördjupning.