Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

bild ur ETTELVA Arkitekters arbetsmodell och bild på hissskylt med blindskrift.

Bild till vänster ur ETTELVA Arkitekters arbetsmodell.

Strängnäs recentrum – en station för alla

Den nya stationsbyggnaden och området kring Strängnäs resecentrum har byggts med god tillgänglighet för funktionsnedsatta. Vi har ritat byggnaden efter Boverkets byggregler och även TSD som är EU-regler specifikt för resecentrum.

Här kan du läsa några exempel på hur vi anpassat bygget:

  • Byggnaden får hindersfri gångväg med hiss och rulltrappor som komplement till trappor.
  • Golven av kalkstensplattor är halksäkra och förses med taktila (upphöjda) ledstråk så att synsvaga får lättare att hitta. Med taktila ledstråk menas att golvet får upphöja markeringar.
  • De taktila ledstråken fortsätter utomhus på busstorget och perrongen.
  • Stolar och soffor är utformade för att sitta bekvämt på, och lätta att komma upp ifrån.
  • Toalett för funktionsnedsatta finns på varje våningsplan.
  • Genomskinliga hinder markeras.
  • Skjutdörrar får sensorstyrd öppningsautomatik till entréerna.
  • Skyltar med punktskrift finns på ledstänger, vid RWC för dig som annvänder rullstol och vid hissar.
  • En taktil översiktskarta och en kommunikator som anger tågtider är placerade i en informationsknutpunkt i den övre vänthallen.
  • Särskild parkering finns i garaget under busstorget med fem platser nära hiss till entrén.
  • Belysning, skyltning och talad information är anpassad för funktionsnedsatta.
  • Utanför den norra entrén kommer det att finnas en mötesplats för färdtjänst och taxi.