Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafik på E4:an

Koll på trafik och väder i Stockholms län

Från oktober till maj har vi ständig vinterberedskap, och vi har ett avancerat system för att följa väderutvecklingen timme för timme, minut för minut.

Våra entreprenörer ska redan i förväg veta när det är dags att dra i gång insatserna. Trafikverket har egna väderstationer på cirka 780 platser utmed de statliga vägarna. De mäter temperatur i luften och på vägen, luftfuktighet, vindhastighet med mera. En del stationer har också väglagskameror. Systemet är ett av de mest avancerade i världen.

Väglagsinformationen vägs samman med satellitbilder och prognoser från Foreca. Väderutvecklingen i Stockholmsområdet följs både av Trafik Stockholm och av entreprenörerna som rapporterar in till trafikcentralen. Trafik Stockholm uppdaterar väglagsinformation kontinuerligt i "Läget i trafiken" och "Trafiken.nu".

Trafik Stockholm är en av Trafikverkets centraler i landet som leder och styr trafiken. Dygnet runt hanterar man information från kameror, sensorer och detektorer utmed vägar, på broar och i tunnlar. SOS, polis och räddningstjänst larmar om olyckor som kan störa trafiken. Hit rapporterar Trafikverkets entreprenörer om arbeten på vägarna. Särskilda vägrapportörer, yrkesförare och trafikanter lämnar uppgifter om avvikelser i trafiken.

Läs mer om trafikledning

Trafik i storstäder

Köer och trängsel är storstädernas problematik. Med hjälp av assistansbilar kan man avhjälpa akuta hinder. Trafiken kan ledas om med hjälp av elektroniska skyltar och bommar. Vid köer och halt väglag sänks hastighetsgränsen. För vägtunnelsystem som till exempel Södra länken finns avancerade system för säkerhet och skydd som styrs från Trafik Stockholm.

Läs mer om Trafikvekets vägväderinformation VVis