Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Flemingsbergs station

Utveckling av järnvägen i Stockholm

Den svenska järnvägen står inför omfattande förändringar de närmaste åren. Vi behöver en järnväg som kan hantera ett ständigt ökat resande och se till att fler människor och mer gods kan förflytta sig punktligt, tillförlitligt och klimatsmart.

Vi investerar i ny järnväg och rustar upp den gamla för att fler ska kunna välja tåg och pendeltåg i framtiden. Arbetet görs tillsammans med kommunerna och Region Stockholm.

Trafikverkets ansvar

Vi på Trafikverket ansvarar för själva järnvägen, alltså spåren, planeringen av trafiken, el, signaler och allt annat som gör att tågen kan rulla. Vi ansvarar för all järnväg som används av pendeltåg, fjärrtåg, regionaltåg och godståg.

Åtgärder för järnvägen i nationell plan

Satsningar som görs beskrivs i den nationella planen för transportsystemet åren 2018–2029. Den nationella planen styr vårt arbete på Trafikverket och omfattar åtgärder för att underhålla vår statliga infrastruktur, och utveckla våra statliga vägar och järnvägar samt sjöfart och luftfart.

För Stockholm innebär nationell plan en satsning på järnvägen som rustas upp, moderniseras och byggs ut. Några viktiga satsningar:

  • Vi rustar upp järnvägen mellan Stockholm Central och Stockholm Södra.
  • Vi bygger ut Mälarbanan, järnvägen mellan Tomteboda och Kallhäll, från två till fyra spår.
  • Stockholms central byggs om och moderniseras.
  • Barkarby station byggs om.
  • Fler spår och ökad kapacitet mellan Uppsala och Stockholm.


Regeringen om nationella planen (extern webbplats)