Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En blå buss passeras av en bil.

Grönt ljus stombuss

Nu genomförs åtgärder för att minska restiden för bussar på väg 222. Cirka 9 000 morgonresenärer ska få en smidigare resa genom att bussar prioriteras vid trafiksignaler och med nya busskörfält på Gustavsbergsvägen och Skärgårdsvägen.

Mellan Nacka och Hemmesta förväntas restiden minska med nära tio minuter i högtrafik.

Genom satsningen Grönt ljus stombuss blir det enklare för regionens stombussar att komma fram, restiderna blir kortare och punktligheten ökar för ett stort antal resenärer. Grönt ljus stombuss är en samverkan mellan staten, landstinget och kommunerna för att genom små, men väl koordinerade åtgärder förbättra framkomligheten för kollektivtrafiken. Motsvarande åtgärder görs i ett första steg på ett femtontal sträckor som alla finns med i trafikförvaltningens stomnätsplan.

Sträckan Nacka - Hemmesta är det första steget i denna satsning. Staten, landstinget och Nacka och Värmdö kommuner har skrivit under en avsiktsförklaring för att genomföra de åtgärdsförslag som tagits fram i en så kallad åtgärdsvalsstudie. Åtgärderna börjar i år och pågår till 2022.

Stockholm växer och allt fler ska bo, arbeta och verka här. För att skapa en attraktiv storstadsregion behöver vi knyta ihop regionen. En satsning på stombussarna ger stora nyttor, jämförbara med flera av de tunnelbane- och spårvägsprojekt som planeras i länet. Restids- och miljönyttorna ökar över tid samtidigt som kostnaderna är förhållandevis låga.