Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Karin Törnell "Andetag och Fotfäste"

Karin Törnells konst ska pryda norra mellanplanet och rulltrappan till blå linjens tunnelbana på station Stockholm City. "Andetag och Fotfäste" är skapade av glaspaneler med målade strån, vit corian och granitkeramik. Läs konstnärens egna ord.

Vid Norra mellanplanet kommer tusentals resande att passera dagligen, alltid på väg någon annanstans. Vardagens liv strömmar och pulserar, året om.

Till denna starka puls försöker jag hitta en kompletterande ton, en ton som talar till det mänskliga hos flödet av individer, till allas vår fysiska närvaro här och nu. Platsen ska tydligt kunna kännas i kroppen. Mitt uttryck lämnar öppet för en bredd av associationer och tankar för de som passerar. Stående i en klunga av människor ska högst individuella förnimmelser och reflektioner få plats. Tonen ska ge en känsla av att på något sätt vara sedd, mitt i denna vibrerande offentliga plats.

Jag använder det fysiska rummet som utgångspunkt, förstärker det och skapar något vidare. Två motsatta väggar à 25 meter täcks av glaspaneler, belysta bakifrån. Tiotusentals handmålade strån läggs i lager mellan glasskivor, som sedan lamineras (limmas ihop) till stora paneler. Verket, kallat Andetag, bildar ett långt mönster som skapar djup och en känsla av tidlös fortsättning.

Mellan väggarna, mitt i rummet och flödet, placeras skulpturen Fotfäste, i vit Corian. Långt nere i berget möts man av denna lugna och kroppsliga form, som stilla utstrålar att utan vila och tyngd blåser vi bort. Den uppmuntrar till beröring och användning.

Till sist gör jag även en justering i inritat material på väggarna vid rulltrapporna upp till blå linjens tunnelbana. De genomgående stora granitkeramikplattorna blir här småskaliga och läggs i en låg relief. De bildar en naturlig och omsorgsfull övergång mellan två världar, tunnelbanans blå linje och Citybanan.

Konstnär: Karin Törnell
Titel: Andetag och Fotfäste
Plats: Station Stockholm City, norra mellanplanet och rulltrappa till blå linjens tunnelbana
Material
Andetag: Glaspaneler, handmålade strån
Fotfäste: Vit corian
Rulltrappa: Granitkeramik