Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

David Svensson "Life Line"

David Svenssons konst pryder rulltrappsrummet mot norra mellanplanet på station Stockholm Odenplan. "Life Line" är ett 350 kvadratmeter stort ljusverk inspirerat av ett barns hjärtslag. Läs konstnärens egna ord.

För Citybanans station Stockholm Odenplan har jag strävat efter att utveckla ett konstverk med en tydlig identitet och en påtaglig närvaro, detta i samklang med stationens arkitektoniska rumslighet och funktion. Life Line är ett verk som är baserat på linjen − teckningens och det visuella språkets grundelement.

Mer specifikt tar verket sin utgångspunkt i min son Isaks puls innan födseln sommaren 2012. De lysande linjerna som visar barnets puls blir här en metafor för livet. De olika linjerna som relaterar till varandra bildar sedan ett slags topografiskt landskap, ett cirka 350 kvadratmeter stort ljusverk. Konstverket består av en neonliknande varmvit LED, över 400 meter fördelade på 32 linjer som även blir en del av rummets allmänbelysning.

En station i Stockholms innerstad handlar förstås väldigt mycket om rörelse. En station ser jag som en bild av en stads puls och dess liv. Människor förflyttar sig med kollektivtrafiken till och från hemmet, jobbet, skolan och andra aktiviteter.  En station genomkorsas av mängder med människor i ett kontinuerligt flöde, likt ett kretslopp. Konstverket kommer också att fungera som en signal för utgången mot Vanadisvägen och underlättar även orienteringen.

Life Line är ett konstverk som bygger på rörelse och det beskriver en rytm. Det är ett verk som förändrar sig när man ser det från olika positioner och vinklar, nerifrån plattformsnivån eller ett plan upp. Det är ett verk som blir allra mest intressant att se i rörelse när man kommer gåendes eller är på väg i rulltrappan. Att se konstverket när man kommer från tåget och är på väg mot utgången blir en upplevelse. Att gå i motsatt riktning från Vanadisvägen och ner mot plattformen blir en helt annan. Det finns en komplexitet här som jag har försökt att använda mig av i skapandet av verket.

Konstnär: David Svensson
Titel: Life Line
Plats: Station Stockholm Odenplan, rulltrappsrummet mot norra mellanplanet
Material: Tetra Contour, LED, rostfritt stål