Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lyckad invigning av Citybanan

Under söndagen invigdes Citybanan med pompa och ståt. Många kom till torget på Odenplan för att titta på uppträdanden och gå ner i de nya stationerna.

På Odenplans torg var det uppträdanden och invigningsceremoni. Konferencier var TV- och radioprogramledaren Rickard Olsson och Trafikverkets GD Lena Erixon och Caroline Ottosson på Trafikförvaltningen SLL var båda glada över att kunna inviga Citybanan. The soul company, Vasa gospel och Panetoz spred glädje på torget och stämningen var hög. Rickard Olsson konstaterade att statsminister Stefan Löfven inte var i Almedalen men kom till invigningen av Citybanan.

- Satsningen på fler spår genom Stockholm är nödvändiga och gynnar inte bara stockholmare utan även övriga resenärer, sa statsminister Stefan Löfven i sitt tal på invigningen.

Citybanan byggdes mellan 24 januari 2009 och invigdes 9 juli 2017.

– Det här är bästa dagen på jobbet. Citybanan gör att fler kan välja tåget, vi får kortare restider och risken för störningar minskar. Det är som ett kinderägg som hela Sverige får nytta av, sa infrastrukturminister Anna Johansson som har varit nere i Citybanan vid flera tillfällen.

Efter invigningsceremonin och uppträdanet på torget öppnade äntligen stationerna och det var fullt av besökare både i Stockholm City och på  Stockholm Odenplan under hela eftermiddagen som tittade och åkte en gratis tur med pendeltåget mellan de nya stationerna.

Nere på Odenplan spelade The Marching Band och elever från Lilla Akademien, en skola med musikfokus som ligger ett stenkast från Odenplan.  På station Stockholm City var det konstnärssamtal, Citybanans fotoutställning, hiphop-gruppen Base 23 och jonglören Trevor uppträdde och Karis Hot Six spelade.

- Det är jättefint här, och stort, sa Frank 10 år som bor vid Odenplan och har följt bygget av Citybanan och tittat på tornkranen varje morgon som stod på Odenplan under många år.

Många besökare uppskattade konstverken i stationerna och satsningen på PFA- väggarna, de plattformsavskiljande väggarna, som kommenterade med att det känns modernt och säkert.

Den 10 juli klockan 05.00 börjar trafiken gå enligt ordinarie tidtabell i Citybanan.