Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Vy över E18 med området mellan Hjulsta och Barkarby.

E18, Jakobsberg–Hjulsta

Trafikverket planerar att genomföra ett antal projekt längs med E18 mellan Jakobsberg och Hjulsta som bidrar till att stärka kapaciteten i området när E4 Förbifart Stockholm öppnar för trafik.

Området kring stadsdelarna Barkarby och Hjulsta i nordvästra Stockholm kommer de närmaste 15 åren att genomgå en kraftig förändring. Flera infrastruktursatsningar och storskalig exploatering av bland annat gamla Barkarby flygfält kommer att förändra resmönster. Det ställer krav på såväl det lokala som det regionala vägnätet. Trafikplats Hjulsta kommer att utgöra en korsningspunkt mellan nya E4 Förbifart Stockholm och E18, vilket gör den till en av Sveriges mest trafikerade år 2030.

Framtidens trafikmängd kräver kapacitetshöjande åtgärder

Utformningen av trafikplats Hjulsta enligt E4 Förbifart Stockholms arbetsplan kräver kapacitetshöjande åtgärder i förhållande till de prognostiserade trafikmängderna. Genomförda trafikanalyser tyder på stora köbildningar på det omgivande vägnätet, med köer som sträcker sig ner i E4 Förbifart Stockholms tunnlar. Särskilt påtagliga är effekterna under för- och eftermiddagens maxtimmar.

Gemensam åtgärdsvalsstudie

Trafikverket har tillsammans med Järfälla kommun, Stockholms stad och Trafikförvaltningen tagit fram en åtgärdsvalsstudie och ett åtgärdspaket med sammanlagt tolv åtgärder. Åtgärderna som Trafikverket ansvarar för bidrar till kapacitetsförbättringar i området.

Här hittar du hela åtgärdsvalsstudien (pdf, 7,21 MB, öppnas i nytt fönster)

Karta ÅVS